10 Aralık 2015 Perşembe

Kültür - Sanat Nedir?

  • Kültür Nedir?
  • Sanat Nedir?
  • Kültür-Sanat İlişkisi

Kültür aslında tamamiyle farklı anlamları olan bir terim olmakla birlikte,insana ilişkin olarak yıllar içerisinde yaratılmış değer ve anlamlar bütünüdür.Sosyo kültürel açıdan bakacak olursak kültür,atalarımızdan öğrendiğimiz toplumsal bir mirastır.Kültürün oluşmasında iki esas vardır.Birinci esasta insanoğlu,pasif ve alıcı konumdadır.Yani,insan yaratılışla birlikte doğayla iç içe bir halde bulunmakta ve tarihin ilk zamanlarında tüketim esaslı bir yaşam sürmekteydi.Besin,barınma vs. kısaca somut tüm ihtiyaçlarını doğadan karşılamaktaydı.Bu noktada insan alıcı ve pasif olarak kültür oluşumun sağlar.İkinci esas ise insanın tüketicilikten çıkarak üretici bir boyuta geçmesidir.Yani yaşadığı yer ve devre etkin bir biçimde hakim olur ve doğaya ve toplumuna birşeyler kazandırmaya başlar.Bu süreç alet yapımından sonra hızla ileriye taşınmıştır.
Bu iki olgu çevresinde insan doğayla ve kendi hem cinsleriyle ekonomik,siyasi,askeri ve sosyal yollarla ilişki ve bağıntı kurarak kendine özgü bir çizgi yaratır.Her toplumun coğrafi şartlar ve gelişmişlik düzeyi nedeniyle sahip olduğu kültür farklıdır.Kültür,geçmişimizden bizlere kalan en büyük mirastır.

Sanat ise en bilinen tanımıyla,yaratıcılık,hayalgücü(imagine) ve bakış açısının bir ifadesidir.Tarih çizgisi boyunca Sanat Nedir ? konusu sürekli değişmiş ve her dönemde sanat konusuna belli kısıtlamalar ve görüşler dile getirilmiştir.Günümüzdeyse sanat terimi çok basit bir kavram olarak dilimize yerleşmişse de akademik çevrelerce Sanat Nedir? Konusu halen bir tartışma konusudur.

Sanat kelimesi genellikle görsel sanatlar anlamında kullanılsa da kelimenin bugünkü anlamıyla,ifade anlamı oldukça gelişmiştir.

Son olarak kültür ve sanat ilişkisine bakacak olursak,kültür kavramının insanın tarihsel süreçteki kazanıp aktardığı değerler bütünü olduğunu söylemiştik.Sanat da kültürlerin ve görüşlerin zamanla değişmesiyle,sanat icra eden sanatçının görüşlerini etkilemiş ve bunları eserlerinde yansıtmasına vesile olmuştur.Bu sayede herhangi bir sanat eserini değerlendirken,ortaya çıkarıldığı dönemin zihniyetini de kavrayabilmekteyiz.Kültür ve sanat ilişkisi bu bakımdan ayrılmaz bir bütündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder