11 Şubat 2016 Perşembe

Slvia Plath'ın Ölümünün 53.Yıldönümü


%title
7 Ekim 1932’de ABD’nin Massachusetts eyaletinde, Alman bir baba ve Amerikalı bir annenin kızı olarak dünyaya gelen Slvia Plath,hayatını manik depresif bozukluklarıyla sürdürmeye çalıştı.İlk şiirini 8 yaşındayken,doğduğundan beri nefret beslediği ve psikolojik bozukluklarının kaynağı olan babası öldükten sonra yazdı.Gençliğiyse burslu kazandığı okullar ve intihar çıkmazında ilerledi.1956 yılındaysa hayatını bir nebze de olsa rahatlatıp onu kurtaracak olan eşi İngiliz hikayeci Ted Hughes ile evlendi.Güzel başlayan evlilik yıllar sonra Ted'in aldatmalarıyla son bulur.



%title



Ölümüyse tam bir trajedi olan Plath 1963'te bugün,her sabah uyandığı gibi kalktı ve mutfağa gitti.Çocuklarına süt ve kurabiye hazırlayıp yataklarının başucuna bıraktıktan sonra kapılarını kapatmış ve kapının altını bantlarla sıkı sıkıya kapatmıştı.Daha sonraysa tekrar mutfağa inip gazı açar ve kafasını fırının içine sokarak,trajik bir şekilde hayata veda eder.




Sylvia Plath’in ismi Virginia WoolfSimone de BeauvoirMarguerite Duras gibi isimlerle beraber 20. yüzyılın en büyük kadın edebiyatçıları arasında geçer. Gizdökümcü şiirin en büyük temsilcilerinden biri olan Plath, “Sırça Fanus” isimli eseriyle bilinir. Yazı dili; depresif, karamsar ve duygusaldır.Onlarca yıl sonra bile ardından gelenlere öncülük etmiş,gizgüdümcü şiirin en büyük temsilcilerinden biri olarak aramızdan ayrılmış. ilginç ölümüyle birçok filme esin kaynağı olmuştur.Ölümünün 53.yılı anısına şu dizeleri yazmayı borç bildik:

"Boyunayım
Ama enine olmayı tercih ederdim.
Ben kökünü toprağa batırmış bir ağaç değilim
Taşları ve o ana sevgisini emen
Bu yüzden büyüyemiyorum parlak yapraklara her nisan,
Bir çiçek tarhının güzelliği de olamadım ne yazık ki
Sanki özenle boyanmış ve kendi payına düşen hayranlarını kabul eder gibi,
Pek yakında bütün yapraklarından birer birer döküleceğini bilmeden.
Benimle karşılaştırılırsa, ölümsüz sayılır bir ağaç
Ve bir çiçek o kadar uzun boylu değildir belki, ama kalkışmanın anlamını bilir,
Bense ömrünü bir ağacın, cesaretini istiyorum bir çiçeğin."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder